Bali, Lombok, Gili Trawangan en Singapore
Door: Rob en Frank
Blijf op de hoogte en volg Frank
07 April 2013 | Singapore, Singapore
Het is alweer een tijdje geleden, dus we dachten laten we is een teken van leven geven.. Ons laatste verhaal eindigde op 17 maart, de dag dat wij naar Bali zouden vliegen. Zoals verwacht is het gelukt om op Bali aante komen en zijn we na het droppen van de tassen direct door gegaan naar het strand. Bali (Kuta) is erg toeristisch (ondanks dat we in het laag seizoen zitten) en zit vol Australiers. Na de lunch hebben we een surfshirt gekocht en zijn smiddags meteen gaan surfen. We hadden een vaste stek gevonden op het strand bij Jeki's bar, daar konden we ook planken huren. De maandag hierop volgend hebben we de hele dag op de plank gelegen en proberen te staan uiteraard. Savonds heeft Frank met de teksi Annelieke opgehaald van vliegveld Denpasar. Daarna zijn we wat gaan eten in een Indonesisch restaurant. Na het eten zijn we naar een cafe gegaan met live muziek en Rob is daarna nog de hele nacht op stap geweest in de Skygarden, dit is een ongelooflijk grote club met groot dakterras waar de feest gehouden worden!
De dinsdag leek erg veel op de maandag, hele dag surfen en relaxen op het strand bij Jeki's bar. Annelieke heeft ook een surfshirt gekocht en heeft surfles gehad van Jeki himself! Savonds wederom bij de indonesier gegeten en vervolgens naar de Skygarden.
Woensdag hebben we Kuta achter ons gelaten en zijn we Met Jeki als reisleider naar de Batur vulkaan gegaan. Bij ons zat ook een australier in de auto genaamd King.. De vorige avond zagen wij dat hij volledig dronken uit de Skygarden werd gedragen en hij zat gewoon om half negen sochtens bij ons in de auto.. netjes! Sterker nog hij begon om negen uur al weer bier te drinken en nadat we een watersportresort hadden bezocht (waar wij niet zoveel gedaan hebben) stapte de man vier bier later om elf uur weer uit de auto.. De man spoorde niet helemaal, maar hij heeft wel bijna de helf van onze dagtrip betaald, haha! Nadat hij uitstapte zijn we doorgereden naar een Luwak koffieplantage. Dit schijnt de duurste koffie ter wereld te zijn en het wordt gemaakt van de uitwerpselen van een luwak (een civetkat), oftewel strontkoffie!! Overigens was het wel erg lekker, maar te duur om iets voor jullie mee te nemen, haha!! Bij de plantage hebben veel koffie geprobeerd, maar de Luwak koffie was toch echt het lekkerst. Na de plantage reden we door naar de Vulkaan, onderweg hebben we de corrupte politie moeten betalen om naar de vulkaan te kunnen komen, maar dit was al in de totaalprijs van de dag inbegrepen, de normaalste zaak van de wereld dus.. Bij de vulkaan aangekomen hebben we een erg goed buffet gehad met een prachtig uitzicht op de Batur vulkaan (zie foto's facebook). Na deze lunch heeft Jeki ons afgezet in Ubud, onze tweede bestemming op Bali. De rest van de dag hebben rustig aangedaan, even uit eten en vervolgens een beetje live muziek luisteren in een cafe.
Donderdag zijn we begonnen met het huren van fietsen, vervolgens zijn we fietsend naar het apenbos gegaan waar Ubud deels bekend om staat. Het is een soort apenheul met 1 soort aap en zonder kooien of hekken. Super leuk om doorheen te wandelen en vooral grappig wat die apen allemaal doen. Frank had een fles water in de hand die hij al gauw moest afstaan aan een van de apen die hem rustig van achter aanviel en
de fles afhandig maakte, mooi!! Na het apenbos hebben we een lange fietsttocht gemaakt door het landschap van Ubud, heel veel mooie rijstvelden en we hebben op een prachtige plek in een rietenhutje zitten lunchen. Na de lunch verder met de fietstocht die eindigde bij de starbucks midden in Ubud. Savonds wederom lekker uit eten en dit keer een hele goede live band gezien!
Op de vrijdag verlieten we Ubud weer en zijn we naar Padang Bai gegaan. De reis naar Padang Bai was weer een dagtrip met meerdere bestemmingen. Eerst zijn we naar drie meren gegaan midden op Bali, in een van de meren staan twee oude tempels in het water en meerdere tempels ernaast, erg mooi om te zien. Vlak boven de meren zijn we naar de Gitgit waterfalls gegaan, een gigantische waterval, erg mooi!! Onderweg naar Padang Bai hebben we nog een tempel bezocht waar wij allen voorzien werden van een prachtig jurkje..(zie foto's facebook), de tempels lag deels in een grot en hierdoor stierf het aar van de vleermuizen, tof! Vervolgens naar het hostel Bamboo paradise in Padang Bai. Op het moment dat we aankomen komt de manager dronken aanlopen en begroet ons, Tommie, een belg. De reden van zijn dronkenschap, hij was net verloofd. Vervolgens werden wij voorgesteld aan zijn aanstaande die ook niet veel meer op een rijtje had en kregen te horen dat deze dag alles gratis was, prima! Na het inchecken zijn we bier gaan drinken in het hostel met het dronken management, vier duitsers twee andere nederlanders en een engelsman. Tommie heeft het avond eten geregeld wat bestond uit Patat, fricandellen, kroketten en Bitterballen, geniaal!! Savonds zijn we nog de kroegen in gegaan, leuke dag.
Zaterdag zijn we naar het geheime strand gegaan, een klein, mooi en rustig strandje. De hele dag hebben we hier gelegen, gesnorkeld, frisbeeen en gemaseerd worden, het was een zware dag, haha! Het snorkelen was trouwens heel gaaf want we hebben schildpadden gespot, heel gaaf!! Savonds hebben we ons rustig gehouden, de volgende ochtend gingen we naar Lombok. Tommie en zijn vrouw waren wederom dronken, het werd een beetje vervelend! Zondag wilden we de was pakken en naar de boot vertrekken, had die dronken lul onze was in de regen laten hangen, wat een zak! Maar goed, wij hebben de slowboat gepakt naar Lombok wat vijf uur duurde, vervolgens met een taxi busje naar Sengigi gebracht. Hier hebben wij 1 nachtje geslapen en een crapy hostel, niet echt een bijzondere dag. Wel gegeten en gedronken een leuk restaurant met uiteraard live muziek!
Op maandag hebben we de taxi gepakt naar Senaru, plaatsje aan de voet van de Vulkaan Rinjani. Onderweg kon je al heel mooi de drie Gili eilanden zien liggen, gaaf want 1 van de eilanden werd na de vulkaan onze volgende bestemming! Maar in Senaru aangekomen hadden we een mooi hostel met een nog veel mooier uitzicht opver een dal met reistvelden. Na aankomst zijn we naar een waterval gelopen waar we even konden douchen. De waterval was echter te hoog om onder te staan, maar we hebben wel mooie kiekjes kunnen schieten. Frank had onderweg nog even ruzie met een aap, maar deze keer is hij niets verloren, haha! Savonds hebben we erg rustig aan gedaan aangezien de vulkaantrekking de volgende dag om 06.00 begon.
De volgende ochtend zaten wij om 05.00 bij het ontbijt en werden wij keurig om 06.00 afgeleverd bij het begin van de trekking. Onze groep werd aangevuld met twee hongaarse dames die er vanaf het begin de pest in hadden, ze liepen alleen maar te zeiken dat de organisatie niet goed wat, super irritant! De trekking heeft 6 a zeven uur geduurd en was volledig bergopwaarts, onderweg werd er voor ons gekookt door de gids en zijn porters (dragers van alle kampeerspullen). De trekking was zwaar, warm, maar ook erg mooi! Boven aangekomen werd en de tenten opgezet en hadden wij in tussentijd een prachtig uitzicht op de Rinjani vulkaan. Dit uitzicht werd gevolgd door de zonsondergang en daarna zitten bij het kampvuur. Het was erg koud boven op de berg, dus iedereen lag om 20.00 al in zijn tent in de slaapzak. Het bedje was uiteraard geen pretje en iedereen was oook blij dat om 06.00 de wekker ging om de zonsopgang te bewonderen, eindelijk van dat gallige matje af! De zonsopgang was mooier dan de zonsondergang en zo gingen wij als eerste groep met frisse moed hetzelfde pad weer naar beneden. De hele weg naar beneden hebben we vijf uur over gedaan en met eten erbij duurde de tocht ongeveer 7 uurtje. Smiddags hebben we een douch gepakt en zijn vervolgens met de taxi en boot naar Gili Trawangan gegaan. Het grootste en meest toeristische eiland van de drie Gili's. Hier moesten we opzoek naar een hostel, we hebben twee super mooie bungelows gevonden 100 meter van het strand, echter konden we er maar drie nachten verblijven. De rest van de dag niets gedaan, we hebben wat gegeten en gedronken met een australisch stel, Jeff en Kelly. We hadden hun al gezien op de vulkaan die dag, maar voor de rest niet gesproken.
Inmiddels op donderdag hebben wij de hele dag lekker op het strand gelegen en gesnorkeld. De trekking heeft er bij ons goed ingeslagen, bovenbenen en kuiten waren van de spierpijn niet in beweging te krijgen! Het was dus maar goed dat we na de vulkaan lekker op een bounty eiland op onze luie reet konden gaan liggen , top!! Verder weinig gedaan deze dag. Ook op vrijdag hebben we vrij weinig gedaan, op de fiets hebben we geprobeerd betere snorkel plaatsen te vinden, maar we zijn weer op onze vaste stek beland, daar hebben we tijdens het snorkelen een waterslang gezien, gaaf!. Savonds hebben we wat gedronken met Kelly en Jeff en dit was wederom weer gezellig!
Op zaterdag is Rob begonnen aan zijn Advanced dive course. eerste duik was de deep water dive, een duik van 30 meter diep, heel erg gaaf! In de middag stond de navigatie duik op het programma. Deze twee duiken zijn verplicht om je padi advanced course te kunnen halen. Ook de navigatieduik was heel gaaf om te doen. In de tussentijd hebben Frank en Annelieke zich bezig gehouden met het zoeken van een nieuw hostel. Ze hebben twee prima kamers gevonden verder het dorp in, aangezien dit een stuk verder was dan de eerste huizen hebben we onszelf voorzien van fietsen. Super relaxed aan de gili eilanden is, dat er geen gemotoriseerd voertuigen mogen rijden, alleen paard en wagen, fiets en de benenwagen zijn toegestaan, dit maakt het eiland echt heel relaxed! Na het zoeken van het nieuwe hostel hebben Frank en Annelieke weer op de zelfde stek op het strand gelegen en gesnorkeld. Savonds niets bijzonders gedaan. De zondagochtend begon voor Rob erg vroeg, de derde duik was een sunrise/fotografieduik. Oftewel de zonsopgang onderwater bewonderen en zoveel mogelijk visjes op de foto zien te krijgen. Dit was een erg mooi duik, maar fotograferen is erg moeilijk onderwater, daarbij zwemmen die klote vissen steeds weg, hahah! Na deze duik heeft Rob aan het eind van de ochtend een duik gemaakt naar een scheepswrak, de bedoeling was dat we deze onderwater na zouden tekenen op een plastic bordje, het resultaat zag er niet uit!! Wel gaaf om rondom een scheepswrak te duiken. De derde duik van de dag en tevens de vijfde en laatste duik van de course was een nightdive. Bij zonsondergang het water in met zaklampen en als het donker is weer boven komen, heel erg gaaf om te doen. Daarnaast stond er een enorme stroming bij de bodem en werden we alle kanten opgeslingerd, heel gaaf! Frank en Annelieke hebben deze dag gevuld met een snorkeltour rond de drie Gili eilanden.
De snorkeltour bestond drie plekken waar we gingen snorkelen. De eerste plek was voornamelijk koraal en een schipwrak uit de 2e wereldoorlog. De tweede plek hebben we 5 schildpadden gezien en de laatste plek was ook weer bij een koraal rif. Vervolgens hebben we geluncht op gili air, om rond een uurtje of 3 weer terug te gaan naar gili Trawagan. Savonds zijn we gaan eten bij de Irish pub samen met Jeff (Kewlly was ziek) en de duikgroep van Rob. Werd een hele gezellige avond. De volgende dag op maandag zijn we zoals de eerste dagen weer naar onze vaste plekken op het strand gaan liggen en de tijd verstreken met lezen, frisbeeen en zwemmen, echt lekker!! Savonds hebben we nieuwe boottickets gekocht van Gili Tranwangan naar Kuta Bali. we moesten nieuwe kopen omdat de eerste die wij gekocht hadden op Lombok niet geldig waren, daar zijn we dus even lekker genaaid, matig! De volgende ochtend zijn we samen met een duitse kerel (Kai) uit Rob zijn duikgroep naar Kuta gegaan. In Kuta aangekomen hebben we wat gedronken en vervolgens gaan eten bij de bekende Indonesier. Vervolgens zijn we naar de reggaebar gegaan voor livemuziek en daarna naar de Skygarden. Rob en Kai zijn de hele nacht nog op stap geweest, echt een top club!
Woensdag hebben we weer de hele dag bij Jeki's bar gezeten, lekker een beetje surfen en chillen in de zon! Begin van de avond heeft Frank Annelieke weer terug gebracht naar het vliegveld in Denpasar. Hierna zijn wij gaan eten in de Skygarden, waar je heel goedkoop kan eten van Buffet. Vervolgens zijn we opstap gegaan dezelfde Skygarden waar deze avond speciale avond was in de Skydome, grote zaal met podium waar dj's aan het draaien waren, mooie avond. Op de donderdag zijn we wederom gaan surfen en Kai ging voor het eerst mee. Echter na 30 minuten kwam hij terug met zijn board en was zijn arm uit te kom gevlogen. Dit heeft hij vaker en hij had zijn arm alweer in de kom, het surfen was voor hem helaas wel afgelopen. Savonds hebben wij rustig aangedaan omdat de volgende dag de vlucht naar Singapore op de planning stond.
Op vrijdag zijn wij rond 09.00 in het vliegtuig gestapt naar Singapore, met een beetje vertraging kwamen wij begin van de middag aan en hebben wij ingecheckt bij Royal hostel in Chinatown. In de middag hebben we veel door de stad gewandeld en hebben we bij de Singapore River de barstreet gevonden. Aangezien het vrijdag was, waren heel veel westerse mensen begonnen aan de vrijdagmiddag borrel. Deze staat is super internationaal dus het stik hier van de blanken. We hebben lekker op het terras gezeten, maar het bier is hiert vrij duur, dus na de happy hours zijn we wat gaan eten bij La Pas Sat. Normale restaurants zijn gewoon erg duur en dit is een foodcourt voor locals. Je kan hier echt heerlijk eten voor 3 a 4 euro de man, echt lekker! Savonds hebben we een ronde gewandeld om de rivier en zijn terug gegaan naar Chinatown waar we nog wat hebben gedronken met een local (John), aardige vent. De volgende ochtend op zaterdag zijn we begonnen met onze eigen was doen en na het ontbijt zijn we opzoek gegaan naar shoppingmalls, deze schijnen bizar groot te zijn hier. En de geruchten zijn waar de, ze zijn angelooflijk groot, mooi om te zien en een beetje doorheen te wandelen. Eind van de middag zijn we met de metro naar Golden Village gegaan, een bioscoop. We hebben de film Django Unchained gezien , gave film! Savonds hebben we weer wat gegeten bij La Pas Sat en zijn vervolgens met een rondvaartboot over de Singapore river gevaren, hierbij voor de ook de Marina Bai, een mooie bai waar de super uitzichten hebt op alle wolkenkrabbers die Singapore heeft. Na de rondvaarttrip hebben we de hele avond op het terras gezeten. Vandaag houden we ons alleen bezig met dit verhaal en ons voorbereiden op de vlucht die wij begin van de avond gaan nemen naar CAIRNS AUSTRALIE!!
Kortom Indonesie is echt een top land, ons favoriete land tot nu toe. Mesnsen zijn aardig, spreken redelijk engels en het eten is erg goed hier. Daarnaast heeft het land prachtig landschappen, helemaal top! Singapore bleek de leukste en mooiste stad te zijn geweest, je zou hier zo kunnen gaan wonen!
Wij moeten gaan eten bij La Pas Sat, we hopen dat julli weer hebben genoten van het verhaal en kom maar op met de reacties. We zullen ze allemaal lezen en Assie!!
Groetjes Rob en Frank!
07 April 2013 - 20:53
Rutger, Frances En Tygo:
Klinkt goed mannen! Mooie trip om ook annelieke mee te nemen. Australie schijnt ook vet te zijn, enjoy! -
08 April 2013 - 09:29
Annelieke:
Leuk om alles weer terug te lezen! Het was echt fantastisch! :)
Als het goed is zijn jullie nu alweer in Cairns geland, veel plezier in Aussie!! xx -
15 April 2013 - 12:44
Stephan:
Mooi verhaal weer mannen, leuk om te lezen!