Maleisië en Borneo - Reisverslag uit Kuching, Maleisië van Frank Greven - WaarBenJij.nu Maleisië en Borneo - Reisverslag uit Kuching, Maleisië van Frank Greven - WaarBenJij.nu

Maleisië en Borneo

Door: Rob en Frank

Blijf op de hoogte en volg Frank

06 Maart 2013 | Maleisië, Kuching

Goedemorgen allemaal,

Onze tijd in Maleisie zit er al weer bijna op, dus bij het reisverslag van de afgelopen weken! Over geheel gezien is Maleisie een heel mooi en relaxed land. In vergelijking met onze eerste vier landen zijn er in Maleisie veel minder backpackers, dit merk je vooral doordat reizigers hier veel meer op zichzelf zijn en minder snel met groepen tours gaan doen. Buiten dat is Maleisie (vooral Kuale Lumpur) een stuk moderner en misschien wel westerser dan de noordelijke vier landen. Echter is Maleisie niet duur qua leven, het enige wat duur is is alcohol..erg spijtig haha!

Op donderdag 21 februari zijn wij aangekomen in ons hostel (Explorers hostel) in chinatown. Chinatown en de Golden traingle zijn de backpackers wijken van Kuala Lumpur. Na het droppen avan de tas zijn we op straat midden in chinatown wat gaan eten, later bleek dit het duurste straattentje van Chinatown te zijn, dus weer een lekker begin..! Savonds hebben we wat gedronken in de reggaebar en vervolgens in de Regae mansion, vanaf dit dakterras hadden we een mooi uitzicht op de Petronas towers.

De volgende ochtend zijn wij optijd opgestaan en zijn met de metro naar de Petronas towers gegaan. Aangezien er een maximum aantal bezoekers per dag geldt moet je er optijd bij zijn. We waren er om zeven uur en hebben tot half negen in de rij gestaan om om negen uur naar boven te kunnen. Ondanks dat dit vroeg is, was het wel de mooiste tijd om te gaan. De toren is namelijk nog leeg en hierdoor heb je mooi de gelegenheid om foto te maken zonder andere toeristen erop ( te zien op facebook). Na de beroemde brug bewandelt te hebben, zijn we naar de 86ste verdieping gegaan. Vanaf hier hadden we een prachtig uitzicht over Kuala Lumpur. Smiddags zijn we dingen gaan plannen voor het reizen binnen Maleisie en savonds zijn we met Jan-Roelf (uit Veendam, woont nu in Kuala Lumpur) wat gaan drinken. Hij heeft ons meegenomen naar de uitgaansstraat van de stad en heeft ons de meest populaire tenten laten zien. Leuk om met een Veendammer opstap te gaan in Kuala Lumpur!

Op zaterdag hebben we uiteraard eerst uitgeslapen en zijn vervolgens in de middag naar de bekende shoppingmalls gegaan in de Golden traingle. Deze malls zijn geganties en bevatten de winkels van alle grote en dure merken van de wereld. Via meerdere malls, een acrobatenshow (die een beetje tegenviel) en de MacDonalds zijn we weer terug gegaan naar Chinatown. Inmiddels hadden we een goede en goedkope eetmakrt gevonden waar we bijna dagelijks aten. Savonds zijn we naar de Luna tower gegaan, dit is een lux hotel met dakterras met uitzicht op de Petronas Towers. Absoluut een mooie bar en uitzicht. Uiteraard was het bier hier verschrikkelijk duur en zijn er na eentje snel weer terug gegaan naar onze reggae mansion waar de prijs te doen is, haha!

Zondag zijn wij optijd opgestaan en zijn we naar Melaka gegaan. Na twee en een half uur bus zijn we aangekomen in ons hostel, genaamd Riverview Geusthouse. Melaka is een plaatse dat bijna 200 jaar lang in Nederlandse handen was, hierdoor bevat een deel van de stad veel Nederlandse invloeden. Smiddags zijn we meteen het stadje ingegaan en hebben we het Stadhuys (dat een jaar voor renovatie dicht was) , de kerken, het plein, Nederlandse begraafplaats en de oorlogsnederzettingen gezien. Dit lag allemaal vlakbij de hoofdstraat van chinatown, gek genoeg heet deze straat Jonkerstreet. Savonds was er midden in Chinatown een groot feest omdat het de laatste dag van het 15 daags chinese nieuwjaarsfeest was. Op het plein werd een show gegeven met veel chineze draken en acrobaten, het wqas super druk en warm dus we hebben we show niet afgekeken en zijn de sunday nightmarket opgegaan. Op de markt hebben we wat gegeten en zijn vervolgens naar de Discovery cafe gegaan. Hier werd live muziek gedraaid en hier hebben we werkelijk het goedkoopste maar ook smerigste belgische biertje ooit gehad, Camel.. Gewoon niet aan beginnen!! voor de rest was het wel een hele chille bar en hebben daar samen met een Zuid koreaanse kerel een aantal Buckets met Tigers gedronken.

De volgende ochtend werden we redelijk brak wakker en zijn we na het ontbijt wat gaan rond lopen door het stadje en hebben we onze eigen was gedaan.. Aangezien we alle oude gebouwen en nederzettingen al gezien hadden zijn we naar de shoppingmalls gegaan. Hier hebben wij smiddags de nieuwe Die Hard (A good day to die hard) gezien.. Wat een slechte film zeg, maar wel vermakelijk. Na de film zijn we naar het Hardrock cafe gegaan en hebben een torentje bier gedronken. Met eten zijn we naar een fonduetentje gegaan uit de lonely planet waar je je eigen fondue krijgt met kokende pindasaus erin. De kook dus je vlees en groente in kokende en redelijk pittige pindasaus, echt erg lekker. Savonds hebben we alleen wat zitten lezen in het hostel.

Op dinsdag zijn we terug gegaan naar Kuala Lumpur, hier hebben wij 1 nacht overnacht. De volgende dag (27-02) pakten we een vlucht naar Borneo. Deze dag hebben we vrij weinig gepersteerd.

Op woensdag zijn we naar Kuching op Borneo gevlogen. De vlucht ging niet helemaal goed, tijdens de landing, ongeveer 50 meter boven de grond, gaf de piloot ineens weer gas en stegen we weer op...Hij had waarschijnlijk de landingsbaan verkeerd ingeschat, gelukkig boodt hij na een goede landing zijn excuses nog even aan, haha! Buiten dat zijn de mensen op Borneo erg aardig, het lijkt wel of ze bijna nooit blanken zien. Smiddags zochten wij een informatiecentrum, naast ons stopte een auto en een vrouw boodt ons aan ons erheen te brengen.. erg aardig, grappig was dat zij in Nederland was geweest en Amsterdam en Groningen bezocht had. Savonds hebben we onze stamkroeg voor de aankomende week gevonden, er was live muziek en redelijk betaalbaar bier, top!

De donderdag zijn wij smiddags naar en Semenggoh gegaan, dit is een wildlife centre waar je wilde Orang Utans kan zien. Uiteraard worden de apen wel gelokt met eten, maar we hebben een behoorlijk groep apen van dichtbij gezien, echt wel heel erg gaaf! Savonds zijn we in Kuching de rivier overgestoken en hebben gegeten op een avondmarkt. Bij de markt zit ook een winkeltje waar ze werkelijk de beste cakes verkopen, ik klink misschien net een wijf, maar die cakes zijn echt lekker! Savonds hebben we weinig gedaan, de volgende dag zou erg vroeg beginnen.

in kuching. We gaan met de bus naar de pier waar we met de boot naar het Bako National Park gaan. Helaas kwam de bus niet opdagen en zijn we met een veel te dure taxi naar de pier gegaan. Je moet namelijk Op vrijdag stonden wij om 06.45 klaar bij de bushalte midden voor 09.30 een boot zien te pakken, het waterpeil zakt hier erg snel en de volgende mogelijkheid zou eind van de middag zijn. Echter is het ons gelukt en we waren netjes om half elf in het park. De eerste persoon die wij in de Jungle tegen kwamen was een dude uit Haarlem, werkelijk ongelooflijk, Nederlanders zitten werkelijk overal. Hij heeft ons de weg naar het enige hostel gewezen. Na het droppen van de tas zijn we meteen de Jungle ingegaan. In het Bako National Park kan je makelijk zelf trekkingen doen. Door de Jungle zijn routes uitgestippeld die je makkelijk doormiddel van kleuren kan volgen. We zijn begonnen met een tocht van 3.5 kilometer, gewapend met de camera en 3 liter water zijn we begonnen. De tochten maak je door tropisch regenwoud, dus het is werkelijk bloedheet en erg vochtig, de tochten zijn wel erg mooi op te lopen. We hebben nog een tweede korte tocht gelopen naar het strand, ook heel erg mooi, we kwamen uit op een verlaten strand tussen twee rotswanden, echt heel mooi!! De eerste dag hebben ongeveer 8 kilometer gelopen door de jungle. Tijdens de tochten en in het kamp zie allerlei wilde dieren, vier soorten apen, wilde zwijnen, gifstige slangen, hagedissen en spinnen. Rond het kamp zaten constant een groep apen die steeds probeerde je tas of je eten te jatten. Vaak gezien dat borden leeg gejat werden, tassen met eten meegenomen, echt grappig! We hadden onze Ereaders in Kuching gelaten, dit bleek niet zo slim want savonds valt er echt niet te doen daar in de Jungle. Alleen Bier drinken op het terras van het kamp.. nou voorruit maar! De volgende dag hebben we wederom twee trekkingen gedaan, de eerste leide ons naar een waterval waar we konden zwemmen met een bijgelegen strand. Tijdens de tocht schoot er een zwarte slang voor onze voeten het pad over, we hebben hem niet meer terug gevonden, maar dat was een mooi momentje! Het strand was niet zo bijzonder, door het zakende water was de zee veel te verweg en bestand het strand uit bruine modder. De waterval was klein maar erg lekker om in te zwemmen. Daarna zijn we met de tweede trekking naar een uitkijkpunt gegaan, vanaf deze plek zou je een hele mooi rots kunnen zien. Een soort trekplijster van de tocht. Uiteindelijk was het maar een lullig klein rotje en vonden we de tocht er naartoe veel mooier. In totaal waren deze tochten ongeveer 11 tot 12 kilometer, dus we kwamen kapot aan terug in het kamp. Savonds hebben we een dame uit belgie ontmoet die in Singapore woont. Net als de eerste avond hebben de hele avond op het terras gezeten, erg relaxed! We hebben even gegevens uitgewisseld met haar, aangezien wij over een maandje naar Singapore gaan.

Op zondag zijn we van het park terug gegaan naar Kuching, na een slecht nacht slaap hebben we er een echt zondag van gemaakt, vrij weinig gdaan. We zijn naar de Bioscoop gegaan, naar The Impossible. De film gaat the tsunami in 2004, een waar gebeurd verhaal. Goeie film.

De volgende dag zijn we naar Damai gegaan, dit is een dorpje met Long houses, strand en Resorts en Spa's. We wilde naar een Spa, helaas werd deze gerenoveerd. We hebben dus de hele dag op het strand gelegen, ook geen straf. Savonds zijn we naar onze stamkroeg gegaan en hebben daar met een engelsman eigenlijk te veel gedronken, haha!

Dinsdag hebben we niet veel meer gedaan dan de maandag, we zijn naar het Hilton hotel gegaan en hebben daar de hele dag aan het buiten zwembad gelegen, lekker lezen, zwemmen en verder lekker niks! Vandaag hebben wij er een cultureel dagje van gemaakt en zijn naar vijf verschillende musea geweest, textiel museum, Art museum, national museum en het Islam meseum. Allemaal niet erg interessant. Kortom een zware dag. Vanavond gaan we weer naar onze stamkroeg, het is de laatste keer aangezien we morgen terug naar Kuala Lumpur vliegen. Vanavond is er weer live muziek, dus wordt weer gezellig!!

Zoals ik zei morgen naar Kuala Lumpur, daar ontmoeten we voor 1 avond twee van de engels dames waar wij geheel Loas en Vietman mee gereisd hebben weer. Leuk om die weer even te zien. Vrijdag pakken wij het vliegtuig naar Jakarta!! Wederom tot zover!!

We zijn benieuwd naar de reacties!! Groetjes Rob en Frank

PS: foto's plaatsen werkt allemaal klote, dus wij posten waarschijnlijk alleen nog maar foto's op facebook.

• 06 Maart 2013 - 14:15

Vanja:

Veel plezier in Jakarta. Gaan jullie ook nog naar Australie om te werken?

• 06 Maart 2013 - 18:34

Irene:

Wederom verhalen om jaloers van te worden! Jammer dat het niet lukt met de foto's benieuwd naar de shoot in de jungle ;) Veel plezier en goede reis naar Jakarta..en fijn dat jullie eens de was hebben gedaan, haha. Geniet! Xx

• 06 Maart 2013 - 20:59

Hans En Coby:

Hallo Rob en Frank , vorige week zijn je ouders (uljee) hier geweest en hebben het een en ander verteld, geweldig wat jullie doen. Alle verhalen hebben we gelezen. Was im maar jong en niet zo knap , dan wist ik het wel. Verder blijven jullie verhalen lezen en veel plezier in Australien. Held heb im er pol 7 mnd gezeten in de brisbine . Verder de groetjes van de beukjes.

• 06 Maart 2013 - 23:09

S:

Vind ik leuk

• 08 Maart 2013 - 12:51

Daan:

Heren,

Wat weer een heerlijk verhaal om te lezen! Wat hebben jullie er al een beste maar zeker mooie reis opzitten! Wanneer zal de reis zich voortzetten naar Australië?

• 08 Maart 2013 - 15:50

Peter:

Mannen!

Zo te horen weinig meegemaakt van de 'rellen' op Borneo? Dat wordt hier in de media waarschijnlijk weer veel breder uitgemeten dan het in werkelijkheid is... Goed dat jullie ook nog wat musea bezoeken trouwens naast het zware nachtleven ;-) Inmiddels zitten jullie al weer op Jakarta, dus weer een nieuw avontuur in het vooruitzicht! Geniet ervan en die foto's op facebook ben ik nog niet tegen gekomen...

Tags: Rob Uljee